Yükleniyor
Whatsapp Hattımız
Uzm. Dr. Murat Şener Uzman Kardiyolog
Whatsapp Hattımız

Damar Tıkanıklığı

Kanın damar içerisindeki akışının bozulmasına damar tıkanıklığı denir. Konuyu daha iyi açıklamak için atardamarları ve toplardamarları ayrı ayrı ele almak gerekir. Atardamarlar vücuda oksijenli kanı dağıtır, toplardamarlar ise dokuların artık maddelerini ve yüksek karbondioksit içeren kanı kalbe ve akciğerlere taşır. Atardamarlar yüksek basınç altında çalışır. Toplardamarlar ise kanı depolayan damarlardır. Atardamar tıkanıklığı hastanın bacağında eforla artan ağrı oluşmasına sebebiyet verir. Bu hastalar yürürken veya merdiven çıkarken bacak ağrısı ve kansızlık şikayetleriyle doktora başvururlar. Bacaklarda görülen atardamar tıkanıklıkları ayakta yaraya, daha sonra da kangrene sebep olabilir. Sonunda da bacak amputasyonu tablosuyla karşılaşılabilir. Toplardamar tıkanıklığı atardamar tıkanıklığına göre nispeten daha masumdur. En büyük tehlikesi pıhtının kalp yoluyla akciğerlere ulaşarak pulmoner emboli dediğimiz tabloya sebep olabilmesidir.

Bacaktaki tıkanıklıklar hakkında daha fazla bilgi almak için Bacak Damar Tıkanıklığı yazımızı okuyabilirsiniz.

Damar Tıkanıklığı Kimlerde Görülür?
  • Kolesterol hastaları
  • Diyabet hastaları
  • Sigara kullananlar
  • Hareketsiz yaşam tarzı olanlar
  • Sağlıksız beslenenler
  • Genetik yatkınlığı olanlar
  • Damar Tıkanıklığı ve Beslenme

Damar tıkanıklığının ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Özellikle kolesterol içeriği yüksek olan besinler damar tıkanıklığı açısından risk oluşturur. Hayvansal besinler buna örnektir. Doymuş yağ oranı bakımından zengin olan hayvansal besinler tam olarak vücutta sindirilemez ve yağlar damar duvarında birikebilir. Böylece damar duvarında yağlanma, dolayısıyla damar tıkanıklığı meydana gelebilir.

Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Damar tıkanıklığı ilaçla ve cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Tıkanıklığın yaygın olmadığı durumlarda öncelikle ilaç tedavisi denenebilir. Eğer ilaç tedavisinden yanıt alınamadıysa, şikayetler son bulmadıysa veya tıkanıklık yaygın bir durumdaysa ameliyata gerek duyulabilir.

İlaç tedavisi ve cerrahi tedavinin yanı sıra hastanın risk faktörlerinden arınması da önemli bir tedavi yoludur. Sigara bırakılmalı, kan yağı kontrol altına alınmalı, diyet uygulanmalı ve egzersiz yapılmalıdır.

 

ayılma (Senkop)

ayılma (Senkop)

Bilinç kaybı ile birlikte vücudun normal pozisyonunu koruyamayarak olduğu yere yığılmasına bayılma denir.
Devamı
Doğumsal Kalp Hastalıkları

Doğumsal Kalp Hastalıkları

Doğumların yaklaşık binde 8’inde doğumsal kalp hastalıklarıyla karşılaşılır.
Devamı
Kalp Pili

Kalp Pili

Kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması sonucu aşırı yavaşlaması durumunda kalp pili kullanılır.
Devamı
Email Telefon İletişim Formu Harita