Yükleniyor
Whatsapp Hattımız
Uzm. Dr. Murat Şener Uzman Kardiyolog
Whatsapp Hattımız

Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği kalbin yeterli seviyede kan pompalayamaması durumunda ortaya çıkar. Kan pompalanmamasının nedeni ise genellikle damarlardaki darlıktan, kalp krizinden, kalp kası hastalığından (kardiyomiyopati), kalp çarpıntılarından ya da yüksek tansiyon gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak bazen hiçbir neden yokken de ortaya çıkabilir.

Kalp Yetmezliğinin Belirtileri
  • Çabuk yorulma
  • Nefes darlığı
  • Kesik kesik nefes alma
  • Uykudan nefes darlığıyla uyanma
  • Göğüs ağrısı
  • Çarpıntı
  • Yüksek yastıkta yatma isteği
  • Bacaklarda ve karında şişme

Bunlar kalp yetmezliğinin en önemli belirtileridir. Önce erken yorulmalar başlar, son aşamalarda ise yatarken nefes darlığı şikayetleri görülür. Biz kardiyoloji uzmanları için en önemli soru hastanın gece nefes darlığıyla uyanıp uyanmadığıdır. Bu sorunun cevabı bize hastalığın ileri aşamada olup olmadığını gösterir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliğinde nedene yönelik tedavi yapılır. Örneğin kalp yetmezliğinin nedeni kapaktan kaynaklanıyorsa kapaklar değiştirilir. Bazı hastalara kalp nakli gerekebilir. Böyle bir durumda nakil ameliyatı planlanır. Ancak her şeyden önce mutlaka tıbbi bir muayene uygulanır. İdrar söktürücü ilaçlarla mutlaka kalbin yükü azaltılmalıdır. Çünkü kalp yetmezliği hastalarının böbrek fonksiyonları bozulur. Bu yüzden de tuz tutulması olur. Tuz, suyu tutacağı için ödem oluşur, bu da ciddi şikayetlere yol açabilir.

Kalp Nakli

Kalp nakli, işinde uzman hekimlere kolay olsa da ihtiyacı karşılamak ülkemizde maalesef zor. Yıllık kalp nakli ihtiyacımız ortalama 250 civarındayken yapılan nakil sayısı 10-15 arasında. Yani en büyük sorun donör.

Kalp Krizi

Kalp Krizi

Kalbi besleyen atardamarların tıkanmasıyla kalp kasının yeterli seviyede oksijen alamaması ve dolayısıyla kalp dokusunun hasar görmesine kalp krizi denir.
Devamı
Göğüs Ağrısı

Göğüs Ağrısı

Göğüs ağrıları farklı şekillerde görülebilir. Bıçak saplanır gibi, iğne batar gibi, yanma şeklinde, göğsüne taş oturmuş gibi, baskı şeklinde, sıkışma tarzında..
Devamı
Kalp Deliği

Kalp Deliği

Kalpte sağ ve sol olmak üzere iki kulakçık (kalbin üst odacıkları) ve iki karıncık (kalbin alt odacıkları) yer almaktadır.
Devamı
Email Telefon İletişim Formu Harita